Kroppsygging: Hvorfor restitusjon er viktig. Hvile og søvn for kroppsbyggere

Når du ikke trener, bør du forsøke å få hvile. Hvile omfatter tilstrekkelig med søvn, minimalt stress,tilstrekkelig hvile i forhold til trening.

 kroppsygging, hvorfor, restitusjon, er, viktig

Restitusjon, hvile og søvn.

Slankeekspertene ser aldri ut til å bli enige, men nå har det endelig kommet en helt unik diett og slankekur som gir resultater for alle som prøver seg, uansett hvem man er!

29. april 2024 av Treningsprogram.net / Treningsprogram

Anbefalte treningsprogram og kostholdsprogram:

  1. Fleksibilitet og tøyelighet (anbefalt)
  2. Treningsprogram for styrke og fitness (beste treningsprogram)
  3. Kostholdsprogram for vekttap og fitness (anbefalt)

Stress

Om du stresser, så skal du vite at det er fullstendig ditt valg – og ikke omgivelsene sin skyld.Som naturlige kroppsbyggere sier vi bare: "Hvorfor gidde?. Hvorfor gidde å stresse?"

Stress er destruktivt, og vi erkjenner at det er mange som har problemer med det, men som naturligekroppsbyggere er det vanskelig å forstå at folk velger å stresse – da det er et bevisst valg som liggertil grunn for stress. Stressmestring/-kontroll-kurs anser vi som bortkastet tid. det er vel bare å IKKE STRESSE? Hvor vanskelig kan det være – du trenger virkelig ikke noen bøker om temaet for å mestre stress i ditt eget liv.

Behold roen, i enhver situasjon – det er det naturlige kroppsbyggere gjør.

Søvn

Søvn er essensielt for restitusjon etter en treningsøkt. Når du trener brytes som kjent kroppen ned, og det sies at det er om natten det meste av byggingen foregår. Litt for seriøse kroppsbyggere anbefaler ofte drastiske mengder søvn, som for eksempel 14 timer i døgnet.

En naturlig kroppsbygger trener som kjent for å leve, og lever ikke for å trene, og det er dermed riktig å forsøke å ikke overdrive søvnen på grunn avønskede treningsresultater. Overdreven soving kan også virke negativt på fysikken. De eksisterer mennesker med imponerende fysikk som ikke sover mer enn 4 timer hver natt. Slike personer har dog trenet ned søvnbehovet, og sover gjerne i faser, altså flere ganger i døgnet i stedet for en sammenhengende søvnperiode om natten. Kontakt din lege om du vurderer å gjennomgå søvnreduksjon, det kan enten virke svært positivt eller svært negativt på livet ditt - kontakt din lege eller finn informasjon om dette selv hvis du ønsker å lære mer om søvnreduksjon. Søvnreduksjon er også en form for trening, som innebærer å effektivisere søvnen. Begynner du å sove 14 timer i døgnet vil du antagelig utvikle en dårlig og lite effektiv søvn. Vær klar over at det er mulig å redusere søvnen. B-mennesker dessuten kan ha en biologisk lidelse: et forsinket søvnfasesyndrom. Legen din vil kunne drøfte dette med deg.

Vær også klar over at det er mulig å effektivisere søvnen. Sengen din bør for det første være god å ligge i, og det bør være mørkt og kjølig påsoverommet ditt, og ikke benytt soverommet som oppholdsrom om dette er mulig. Og stå opp til samme tid hver dag, også lørdag og søndag, det vil være detaller beste med hensyn til søvn og søvneffektivitet. Forsøk også å ikke spis 2-3 timer før du går til køys, og tenk promille i sengen på samme måte som dutenker promille i bilen hvis du virkelig ønsker å forbedre søvnkvaliteten din. Søvn er livsviktig for å opprettholde kroppens funksjoner. Sov for å leve,ikke lev for å sove.

Hvile mellom settene

Anbefaler minst 1 minutt hvile mellom hvert sett. Ideelt ville erfaringsmessig være 1 minutt til 3 minutter. Intensitet og graden av involvert muskelarbeid er avgjørende faktorer. Anbefaler å sette i gang neste sett når du føler det klar (ikke bare fysisk, men også mentalt til å gjennomføre det påfølgende settet). Du vet selv best når du er klar til dette, og det kan variere noe mellom de ulike settene - prøv imidlertid å holde en viss rytme. Rytme i treningen er et nøkkelord, vær derfor strukturert selv om du må gjøre kompromisser med det kroppen din forteller deg. Rytme er like mye følelse som tid. Noen sier at å føle rytme er nøkkelen til suksess i livet, og vi som naturlig kroppsbygger fornekter ikke dette. Rutine i treningen kan være smart, men kan også lett låse deg fast og du vil til slutt ende på et platå: stagnasjon. Rytme er derimot når kroppen din og rutinene dine under trening er i balanse. Konklusjonen blir altså at du skal ha en rytme i treningen din, og denne bestemmer tidsintervallet mellom settene.

Det høres enkelt og greit ut, men du blir aldri utlært til dette. Slike småting gjør treningen mye mer spennende. I øvelsene på gymmen har du hvis du vil muligheten til å lære deg selv og kjenne og utvikle deg selv som person. Det er det som er så morsomt med kroppsbygging; det handler ikke bare om å hele tiden forbedre sin fysikk. En naturlig kroppsbygger skal være ærlig ovenfor seg selv og tilegner seg mer enn muskelmasse gjennom treningen. Den ideelle naturlig kroppsbygger fremstår ikke bare som fysisk sterk og muskuløs, men også med en sterk personlighet. Den ideelle naturlige kroppsbygger har også flere egenskaper som ikke nevnes i detalj her, og som hele tiden forbedres med videre trening og erfaring: treningen kan for eksempel ved hjelp av kreativ tenkning fungere som et redskap til både å utvikle en sterk psyke og empati.

Hvile mellom økter

For hvile mellom økter gjelder de samme prinsippene som hvile mellom sett: Rytme. En standard anbefaling er å trene mellom tre til åtte uker i strekk,for deretter å ta pause i alt fra fem dager til to uker. Alle disse anbefalingene kan være riktige for deg. Det kommer igjen an på deg selv,hva du føler, hvordan kroppen din føles. Ut i fra dette må du selv finne svaret alene.

En viktig del av det å være naturlig kroppsbygger er å lære kroppens signaler å kjenne.Kroppen vil fortelle deg når du er klar for å prestere maksimalt på trening igjen.

Hvor mye hvile er akkurat passe for deg?

Det er ikke lett å finne en balanse mellom aktivitetsnivå og hvile. Dessuten finnes det ingen generelle svar som er like gode for alle kroppsbyggere. Derfor må du ta utgangspunkt i kroppens signaler når du skal definere hvor mye hvile som er riktig for deg som kroppsbygger.

Dette er du i bedre stand til å svare på enn noen andre. Hemmeligheten er å prøve seg frem, og følge med på utviklingen, og vurdere de erfaringer man får som kroppsbygger fortløpende.